ДЕПУТАТЪТ ВИОЛЕТА ЖЕЛЕВА ПРЕД ИЗБИРАТЕЛИТЕ: СЛЕДВАМЕ ПОЕТИТЕ АНГАЖИМЕНТИ, ВЪПРЕКИ ВСИЧКО

Динамична бе изминалата година откъм политически събития. Въпреки всичко, продължаваме да следваме поетите ангажименти. Още от началото, с парламентарната група на БСП започнахме доста битки. Завършихме годината с важна борба, около забраната за лечение с новите лекарства. Това каза пред журналисти в Димитровград народният представител Виолета Желева. На пресконференцията тя направи отчети на парламентарната група на социалистическата партия, както и като депутат. В нея участие взеха председателят на ОбС на БСП Койчо Николов и общинският съветник Тодор Тодоров.

Много малка част от нашите предложения през годината бяха приети в парламентарна зала от управляващите. Повечето пъти мотивът бе, че не са добре оформени, но моето мнение е, че това бе целенасочено, акцентира Виолета Желева.

Открои бюджет 2018, както и законопроекта за бюджет на Здравната каса, за които предложенията на БСП бяха около 200. Нито едно от тях не бе прието. Имаше едно единствено. То бе прието погрешка. Наложи се да се прегласува, само и само, за да бъде отхвърлено, бе посочено на пресконференцията.

Изложението продължи с някои от най-важните предложения, от името на парламентарната група. Увеличение размера на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години на 510 лева, колкото стана минималната заплата. Преизчисляване на всички пенсии, отпуснати до 2013 г. Увеличаване на минималното дневно обезщетение за безработица от 7,2 на 12 лева. Увеличаване с 20% на възнагражденията на работещите в социалната сфера… Тези предложения не бяха приети, акцентира депутатът.

Проблеми по ВиК мрежата в малките населени места, лошото състояние на второкласните и третокласни пътища, увеличение и преизчисляване на пенсиите, битовата престъпност, липса на здравно обслужване. Това са сред най-значимите въпроси, които се открояват в страната, според Виолета Желева, на база отчети и приемни на нейни колеги.

В изнесени приемни в Димитровград и общината хората поставиха ред проблеми, за някои от които бяха потърсени отговори от управляващите.  Регионалният министър бе попитан за окаяното състояние на пътя Върбица-Димитровград-Скобелево-Чирпан. Обещано е да бъде обявена обществена поръчка за ремонта му. По друга тема, МВР отпусна три щатни бройки за управлението на полицията в Димитровград, след среща в Меричлери. Хората там живеят в страх от потенциални престъпления, посочи в отчета си депутатът от Димитровград.

Желева открои незавидното състояние на МБАЛ „Света Екатерина“. Макар болницата да е общинска, всички трябва да помагаме, за да стъпи тя на крака. Нямаше как обстоятелствата около лечебното заведение да отбегнат от моите ангажименти, допълни тя.

Първото по-сериозно събитие за тази година ще е на 11 януари, когато официално се открива Българското председателство на Европейския съюз. За България това е голяма дата. Говори се, че се опитваме да саботираме това с предстоящия вот на недоверие. Не можем да загърбваме важни за страната теми. Най-големи са корупцията и бедността, сподели Виолета Желева.

                                                                                                                                        източник  в-к „Известник“