Избори 2016 Екзит пол национални резултати

Обновена на 06.11.2016 22:08 БГНЕС

Радев би Цачева на първи тур, социолозите катастрофираха Генерал Радев и Цачева отиват на балотаж. / БГНЕС Кандидатът за президент генерал Румен Радев, подкрепен от БСП, е победител на първи тур от изборите за държавен глава. Втора остана кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева, предаде репортер на БГНЕС. Данните от екзитпола показват, че генерал Радев получава 24,8%, а Цачева – 23,5%. Двамата отиват на балотаж, който ще се проведе на 13 ноември. След тях двамата се наредиха Красимир Каракачанов /13,6% /, Веселин Марешки /8,3%/ , Трайчо Трайков /7,1%/ и Пламен Орешарски /6,9%/. Нито една социологическа агенция не предвиди резултата, при който генерал Радев изпреварва на първи тур Цачева. Всички агенции даваха преднина за кандидата на ГЕРБ, която се движеше от 3% до 7%. Генерал Румен Радев заяви на влизане в НДК, че хората поемат демокрацията в свои ръце, защото тя им принадлежи. Предстои ни много работа, очакваме втори тур, пълна мобилизация. Благодаря на всички, които са ме подкрепили, каза още Радев и добави, че на втори тур ще разчита на всички български граждани. Ще работим така, както досега и промяната да стане факт, даде заявка генерал Радев. На въпрос дали очаква оставката на правителството, той каза: Премиерът е мъж, генерал, той решава. Кандидатът на управляващите Цецка Цачева упражни правото си на глас в град Плевен. „Гласувах за повече справедливост в българското общество, за работещи институции, за съхранени национални традиции, за отстояване на националния интерес”, посочи тя. Първият тур на президентските избори се проведе при висока избирателна активност. Към 19.00 часа са гласували 44,83% от имащите право на глас, съобщи Централната избирателна комисия. Изборите за държавен глава привлякоха вниманието и на световните агенции. Франс прес отбелязва, че Борисов е претърпял неудобно поражение на първи тур. А ТАСС допълва, че премиерът възприема президентските избори като вот на доверие за правителството си. И двете водещи световни агенции в кореспонденциите си от София обръщат внимание на думите на Борисов, че ако неговият кандидат Цецка Цачева не е първа на първи тур, той ще си подаде оставката. Агенция Ройтерс отбелязва, че ако Борисов не подаде оставка, опозиционните сили могат да се опитат да свалят неговото правителство на малцинството след президентските избори. /БГНЕС

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4468085/


Извадка по информация на ДАРИК 20ч

Рекордна избирателна активност в сравнение с предходни избори

Според агенция „Алфа рисърч“ най-голяма подкрепа е получил ген. Румен Радев – 24,8%, втора е Цецка Цачева с 23,5%.

Кандидатът на коалицията „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов печели 13,6%от гласовете. Независимият кандидат Веселин Марешки, издигнат от Инициативен комитет, получава 8,3% от гласовете на днешните избори. Кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков събира 7,1% от гласовете. Пламен Орешарски, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от ДПС, е получил подкрепата на 6,9% от избирателите.

Протестен вот привлича най-много Веселин Марешки

Данните за останалите кандидати на агенцията от екзитпола към 19.30 ч. сочат:

Ивайло Калфин 3,8%; Татяна Дончева 2,1%; Велизар Енчев 0,7%; Жорж Ганчев 0,6%; Друг 2,4%; Не подкрепям никого 6,2%.

Резултатите на „Галъп“ за Президентски избори 2016 към 20.00 ч. също отреждат победата на ген. Румен Радев с 26,5%. Втора остава Цецка Цачева с 22,5%.

Останалите кандидати в надпреварата се нареждат съответно:

Красимир Каракачанов – 14,8%

Веселин Марешки – 9,9%

Трайчо Трайков – 6,8%

Пламен Орешарски – 5,9%

Ивайло Калфин – 3,5%

Татяна Дончева – 1,9%

Жорж Ганчев – 0,4%

Велизар Енчев – 0,4%

Димитър Маринов – 0,4%

Камен Попов – 0,2%

Румен Гълъбинов – 0,2%

Диана Димитрова – 0,2%

Бисер Миланов – 0,1%

Александър Томов – 0,1%

Йорданка Колева – 0,1%

Господин Тонев – 0,1%

Кемил Рамадан – 0,1%

Пламен Пасков – 0,1%

Николай Банев – 0,1%

Не подкрепям никого – 5,7%

–––––––––––––––––––––

Нова Телевизия – първи прогнозни резултати от Алфа Рисърч

Избирателната активност – най-високата досега на президентски вот

Цецка Цачева и Румен Радев отиват на балотаж. Това сочат данните на социологическите агенции „Алфа рисърч“ и „Галъп“, с които NOVA работи.

Данните на „Алфа рисърч“ от exit poll към 19:30ч. сочат:

Избирателна активност за президент – 52,4%, за референдум – 45,3%

Румен Радев 24,8%
Цецка Цачева 23,5%
Красимир Каракачанов 13,6%
Веселин Марешки 8,3%
Трайчо Трайков 7,1%
Пламен Орешарски 6,9%
Ивайло Калфин 3,8%
Татяна Дончева 2,1%
Велизар Енчев 0,7%
Жорж Ганчев 0,6%
Друг 2,4%
Не подкрепям никого 6,2%