Oтчет на Народният Представител Виолета Желева

Представям на Вашето внимание, накратко – отчета ми като народен представител, от началото на годината до края на настоящия политически сезон, завършил в края на юли месец.
В началото на годината се проведе заседание на Конгреса на БСП, с основен акцент приемането на Визията за България. Тогава стартира и разговорът по Визията ни за Европа, съпътстван със срещи и участия в цялата страна. В средата на февруари взехме решение да напуснем Народното събрание, несъгласни с предлаганите промени в Изборния кодекс. През това време продължихме срещите с хората по места, част и от предизборната кампания за европейските избори. След завръщането ни в Парламента, отново поставихме на дневен ред важните теми – за справяне с бедността, социалното изключване, доходите. Поредният силен призив за промяна прозвуча на традиционния събор на Левицата на Бузлуджа, на който отново твърдо заявихме намерението си да променим България, всеки един регион, община и населено място.
През посоченото време имах изказване в Народното събрание по приетия на първо четене Закон за социалните услуги, явяващ се трети от пакета за цялостна реформа в социалната сфера. От парламентарната трибуна изразих становище по предложенията ни за разширяване на еднократната помощ за учениците до 4-ти клас, финансови стимули за родители, при раждане на второ и трето дете и преизчисляването на пенсиите. Това са отделни стъпки, част от комплексните мерки. Някои отново поставяме на дневен ред, подготвяме следващи, защото имаме последователна политика.
Част от зададените от мен въпроси в Народното събрание са описани в следващите редове. Относно дефектите по автомагистрала „Марица“ и предвидените мерки за отстраняването им, с колегата Никола Динков попитахме регионалния министър Петя Аврамова. Тя призна, че тепърва Агенция „Пътна инфраструктура“ ще търси технически решения, което създава сериозни съмнения за некачествено проектиране. За либерализацията на пазара на труда, желанието на бизнеса за нов Кодекс на труда и визията на Държавата по темата, заедно с колежката Надя Клисурска попитахме социалния министър Бисер Петков.
Част от работата ми в Парламента и извън него включи сериозно заемане с проблемите около подготвяната Национална стратегия за детето 2019 – 2030, свързани с двусмислени, разтегливи текстове и предпоставки за своеволия срещу семействата.
През отчетния период организирах приемни в Любимец, Тополовград, Хасково, Димитровград. Проведох редица срещи с хората по населени места, част които с колегата Никола Динков. Гостувах на събрания на партийни организации по места. Участвах в срещи в региона с кандидатите за евродепутати от „БСП за България“. Във всички тях бе подчертавано, че трябва да се справим с бедността, неравенствата и демографската криза, както и целим с внасяните от нас пакет от законопроекти.
Сред по-значимите събития, в които участвах през периода, са – посещение на Акушеро-гинекологичните отделения в Харманли и Димитровград; отдаване на почит към Васил Левски и отбелязване на годишнина от гибелта на Апостола на Свободата; честване на Националния празник – Трети март; тържествено заседание на 44-то Народно събрание в Старопрестолната столица, посветено на 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция; Първомайски митниг-шествие в София, в който многохилядно множество заяви волята си за справедливост и достойнство; отбелязване на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост; гост в Минерални бани на 19-я Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“; отдаване почит в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България; част от хилядите социалисти, събрали се на Бузлуджа да отбележат годишнина от организираното социалистическо движение в България. По покана на организаторите, гостувах на различни традиционни празници, като: Сирни Заговезни в село Бряст; събор в село Сталево, свързан със знаменитата битка при Клокотница; Ден на победата и Ден на Европа – пред паметника на маршал Толбухин в Димитровград; отбелязване на Световния ден на плетенето в село Крум; на Националния фолклорен празник „Тракийски жътварски събор“ в село Странско и др.
Допълнителна информация и детайли за свършеното от мен като народен представител, включително медийни изяви, може да видите на фейсбук страница ми, както и на страницата на Народното събрание. Благодаря Ви, че продължаваме да сме заедно!

                                                                                                                БСП Димитровград